10 min

Hvordan ser din tallerken ut når det gjelder den perfekte kroppen?

Den perfekte kroppen er et uttrykk som skaper reaksjoner på mange plan.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Utsagnet får noen til å tenke på det kosmetiske "samfunnsidealet" som diskuteres på godt og vondt i media. Andre tenker på en kroppsbygger eller fitnessutøver. Brun og uten kroppsfett med et stort smil om munnen på en scene. Andre igjen tenker på en kropp som fungerer i hverdagen og atter andre ser på en kropp som kan prestere i aktivitet A eller B.

Hva er egentlig den perfekte kroppen og finnes den egentlig?

Svaret vil avhenge av den du spør og det finnes ingen helt riktige svar. Svaret avhenger av din mening og dine krav og forventninger .

La oss ta for oss en for en av de ulike gruppene som tildels kan mene at den kroppen de har er "den perfekte kroppen". Før vi går videre må vi bli enige om at alle må få lov til å ha sin egen oppfatning og frem til den dagen det finnes en "Rett og galt brukermanual til hva man skal synes om kropp" er dette et tema som man få lov til å ha en egen mening om. Ytringsfrihet er en viktig faktor i vårt samfunn. Om vi i stedet bruker synspunkter på en smart måte og diskuterer saklig kan vi kanskje en gang i fremtiden kunne se hverandres syn på saken og bli enige om at det er lov å mene ulike ting.

Kroppsbyggere og Fitness utøvere

Denne gruppen blir bedømt på symmetri og harmoni mellom de ulike kroppsdelene i tillegg til den nødvendige muskelmassen så her skulle man forvente at den perfekte kroppen finnes. Dette er mye mulig at i et kosmetisk henssende vil noen av de i disse gruppene anse sin kropp som den perfekte.

Utfordringene er at disse kroppene oftest ikke er verken de sunneste eller mest brukbare i hverdagen. La meg forklare. Når målet blir som dette er både treningsmetoder og dietter tøffe for helsen. Av erfaring vet jeg at selv om man føler seg bra på utsiden er det i ytterst få tilfeller man er mer sliten og mørbanket som etter en periode hvor fokuset har vært prestasjon på dette planet. Et kosthold med redusert nærings og kaloriinnhold og mye trening legger en tøff belastning på kroppen og i tillegg er det fort gjort at man overser tegn som kroppen gir deg om skader og ubehag. I tillegg er en kropp med eksepsjonelt stor muskelmasse ikke den meste fleksible i "normale " hverdagsaktiviteter. Årsaken er at musklene både veier og tar plass og kan begrense bevegelsesfriheten, klesvalg og mye annet som er en del av livet. Det er også sjelden du ser en kroppsbygger eller utøver i slike idretter som presterer bra i andre aktiviteter og dette er egentlig helt naturlig. Man  blir bra på det man gjør.

En av de store spørsmålene som er i dag er hvor bra det nye store fokuset på Bikini Fitness er. Det er utallige eksempler på at denne konkurranseformen KAN skape negativt fokus på både utseende og en sunn livsstil. Til dels må jeg være enig, men denne konkurranseformen kan også ses på som alle andre. En konkurranse har ulike bedømmingskriterier og har sin risiko. Skateboard, snowboard, alpint og annet har også sine faremomenter men vi forbyr de ikke allikevel. Vi må bare se på veien til konkurransen som en faktor og dessverre har Bikini Fitness blitt en aktivitet der man med få måneders trening og råkjør kan konkurrere og det kan skape utfordringer.

På toppen av alt dette kommer trender og moter. I disse dager er det mer enn noengang fokus på rumpa og at den skal se ut på en viss måte. Den perfekte kroppen har i dag, spesilet for kvinner og jenter, en del av rumpetrening inkludert, og da mer enn for 10 år siden.

Tilogmed kvinnedagen hadde som en av temaene å redusere presset for skjønnhetsidealene, så dette er virkelig et team der mange mener mye. Hvor går grensene på hva som er ok og ikke? Dessverre er det som å spørre hvilken mat som er favorittmaten din? Det vil være like mange svar som mennesker og ingen kan si hva som er rett og feil. Et sted må vi bare akseptere at vi mener ulike ting.

Hverdagskroppen

Utsagnet er ment å beskrive de som trener for å fungere best mulig i hverdagen. Det betyr minst mulig smerte og begrensninger i vanlige aktiviteter. Fokuset ligger her ikke på maksimal muskelmasse og prestasjon, men på hverdagen. Hvorfor skulle dette være den perfekte kroppen?

Det er faktisk slik at det er flest hverdager. Selv om man ikke tenker på det like mye i ungdommen blir dette fort virkslighet med økende alder.  Jobb, sosiale settinger, skikjøring, leke med barn, klippe plen og andre aktiviteter tar opp mesteparten av tiden og det å kunne gjøre dette uten problemer er for mange den perfekte kroppen.

Prestasjonskroppen

I mangel på en bedre definisjon er dette en kropp som kan prestere bra i en eller annen aktivitet som i dag er på mote. Nå om dagen handler det kanskje om Crossfit, kroppsvektstrening, bevegelse eller lignende. Man skulle jo tro at dette var den perfekte kroppen da de både kan trene og bevege seg og noen er sikkert enige. Faktum er allikevel som følger: Det er ingen automatikk i at selv om du driver med kroppsvektstrening er du smertefri og alt er fint og flott. Vi har litt erfaring fra Calisthenics fra arrangementene vi har holdt og det er ytterst få av disse som er smertefrie. Så, dersom smertefrihet er et kriterie så stryker de ofte på dette. Prestasjonene er imponerende og bare til å ta av seg hatten for.

I prestasjonskroppen må det også nevnes fokuset som visse har på styrke. Et eller annet sted ble det viktig å løfte x-kilo og PR (personlige rekorder) i styrkeøvelser ble et nødvendig element.  Når ble det å løfte 100 kilo i knebøy som jente "riktig". Selvsagt er det ingen svar å dette, men en av årsakene er PTers trend i at man skal bli sterkest mulig. Ikke noe galt i det og dersom din perfekte kropp har som kritere at den skal løfte x kilo så er det din sak.

Yoga kroppen

Dette utsagnet kan virke litt feil, men det er ment for å definere en gruppe som fokuserer mest på bevegelse og bevegelighet. I denne treningsformen ligger det lite ren styrketrening og at utseende kan dette være en gruppe som ikke henter det maksimale ut av muskkelmassen og da kan stå i kontrast til den første gruppen. For mange er dette en treningsform som mange mener er den optimale og jeg må personlig tildels si meg enig. Vi har alle behov av mer bevegelse og bevegelsesfrihet og tid til litt ro i hverdagen. Allikevel synes jeg personlig at den mangler ren styrke som et aspekt som er nødvendig av ulike grunner. Med økende alder trenger man belastning for opprettholding av muskelmasse og bentetthet i tillegg til generell reaksjonshastighet og forebygging av fall.

Helsekroppen

Detox, hvetegress, vitaminer og mineraler i store mengder, måltidsfrekvens, faste, periodisk faste, tarmskylling, briller som blokkerer blått lys.....

Metodene er mange i å forsøke å finne oppskriften på den perfekte helsekroppen. Helse er så mangt. Definisjonen fra WHO er ”en tilstand av total fysisk, mental og sosial velvære og ikke lenger bare fravær av sykdom”.

En annen definisjon som jeg synes er en del bedre er som følger:"

”Evnen til å tilpasse seg skiftende omgivelser, til å vokse og til å eldes, til å hele det som er skadet, til å lide og til å se døden fredfylt i møte”
- Ivan Illich

Når det kommer til helse så har vi en utfordring. Hva er egentlig helse? For noen er det å leve lenge, for noen er det å nyte hver dag, for noen er det å kunne gjøre hva man vil. Siden helse ikke er en endelig destinasjon og så vansklig å definere så er det å få helse det samme som å få tak i et såpestykke i dusjen- det forsvinner ut av fingrene dine. Allikevel er den perfekte kroppen for mange en sunn kropp og vi gjør mye for å komme dit.

Det er som du ser vanskelig å definere den perfekte kroppen da den både styres av hva du mener, hva andre mener og hva som liksom er det riktige.

Den perfekte kroppen er derfor en tallerkenmodell med en del kosmetikk, en del prestasjon , en del mangel på ubehag, en del av helse og en del av bevegelse. Det finnes ingen perfekt kropp. Den perfekte kroppen for deg er den som du synes fyller dine behov og verdier og på lik linje som i alle andre aspekter i livet er det lov å endre mening underveis. Vi har alle ulike preferanser i ulike faser av livet og det må være lov å endre mening underveis.

Hvordan ser din tallerken ut når det gjelder den perfekte kroppen?

Min er i dag en som får kjæresten min til å si "yummy", en som ikke lager pappa-lyder på vei opp og ned fra gulvet, en som løfter x kilo og som samtidig kan stå på hendene, gjøre muscleups og løpe en mil uten problem og en som holder meg i live minst 50 år til....

Som alle forstår er en del av disse målene vanskelig (for ikke å si umulig for meg) å oppnå samtidig og derfor er konklusjonen enkel (i teorien): du må velge det som er viktigst for deg og i hvilken rekkefølge og prioritere i nettopp den rekkefølgen.

Bare du vet hva som egentlig er den perfekte kroppen...for deg.

 

Publisert: 09.03.2016 KL. 10:09
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.