2 min

Splitt knebøy og utfall- er det forskjell?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I en splittknebøy har du til enhver tid to kontaktpunkter i bakken mens du i en utfall starter i normal stående posisjon og tar et steg frem, tilbake eller til siden avhengig av hva slags plan du beveger deg i. Begge øvelsene kan gjøres i alle mulige retninger. Forskjellen er derfor grovt sett at SK er en øvelse med begge bena i bakken og utfall til tider har bare ett ben i bakken. Faktisk en ganske stor forskjell.

Range Of Motion

SK har et større bevegelsesutslag enn en U noe som er bekreftet av et relativt nylig studie. SK gir også muligheten til å øke bevegelsen ytterligere ved å heve fremre ben (FFE- fremre for elevert) eller bakre ben (BFE-bakre fot elevert)

Balansesaspektet

EN SK har til enhver tid to kontaktpunkter mens du i utfal befinner deg på ett ben i deler av bevegelsen. Det kreves selvfølgelig mer balanse på ett ben enn på to.

Eksentrisk fase

I en U må du bremse kroppen i fall og det krever derfor større kraft og er mer belastende. EN SK har lavere eksentrisk belastning siden bevegelsen er mer kontrollert.

Konsentrisk fase

U krever mer kraft for å skyve deg tilbake til utgangsposisjonen enn en SK og er derfor mer belastende.

Idrettspesifisitet

SK er mindre overførbar enn en U. EN U er lik idrett som foregår på ett og ett ben og egner seg også bedre nærmere konkurranse enn en SK.

Konklusjon

SK egner seg best for: nybegynnere- i lav sesong, de med dårlig balanse, mens U egner seg bedre for avanserte, de med bedre balanse, nærmere sesong.

Eksempler på serier og repetisjoner

Splitt knebøy 4 x 12-15, Tempo 3110, pause 60 sekunder

Utfall 4 x 8-10, Tempo 20X0, pause 90 sekunder

Gående utfall 5 x 6-8, Tempo 20X0, pause 90 sekunder

 

Publisert: 20.03.2016 KL. 07:42
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.